Pengikut setia

Tuesday, 25 October 2011

Tips untuk cergaskan sinaps otak


Otak manusia mempunyai trilion neuron yang setiap satunya mempunyai fungsi tertentu dalam struktur koordinasi otak kita. Adakah anda menggunakan sepenuhnya otak anda? Bagaimanakah nak menjelajahi keseluruhan otak kita? Hebat sangat ke Einstein ? Hanya teori kuantum masa yang ditimbulkan membuatkan beliau seorang yang amat disanjungi dalam sejarah sains fizik. Adakah beliau setanding dengan ilmuwan Islam terdahulu seperti al-Biruni, al-Kindi, al-Jabbir ?
Tips menggunakan otak sepenuhnya tidak banyak dilakukan oleh kita. Kebanyakan orang mengharapkan kaedah pengambilan makanan yang betul disamping khasiat yang dibekalkan dan ransangan luaran yang tidak sengaja seperti pembacaan dan bermain sudoku. Saya akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk meneroka neuron-neuron otak kita yang masih tidur.
Pertama, berdiri dan depakan tangan kemudian silangkan tangan dan genggamkan kedua belah tangan seterusnya tangan yang digenggam itu letakkan pada dada . Kedua, hulurkan tangan kanan dan lukis dengan imaginasi anda simbol infiniti. Ketiga, menghadap cermin dan lihat pada diri sendiri kemudian cuba sebutkan perkataan berlawan bagi 7 benda yang anda lihat. Contohnya, anda lihat hidung tapi sebutlah mata , lihat mata sebutla hidung dan seterusnya....Akhir sekali, tepuk la dan katakan yahooooo.
Pelikkan aktiviti fizikal di atas? Apapun inilah yang akan menggerakkan neuron otak kita..Percayala dan lakukan sehingga sebulan berturut-turut dan anda akan dapat merasai perbezaannya.
Salam minda hebat dari saya

No comments:

Post a Comment

arigatO!