Pengikut setia

Sunday, 22 November 2015

Pengalaman ambil lesen kereta dan test JPJ

Teringat plak tahun 2014 saat bersemangat nak ambik lesen kereta,mujur ade ma..jadi jugak ada lesen kereta.N paling happy bile lulus tu terus dapat lesen besar tanpa P, sebab motor dah lama lulus. dari 2007 lagi...hmmm...bila teringat camne sakitnya nak lulus kereta tu,memang kelakar!!

Aku tak tau kenapa susah sangat nak lulus lesen kereta,padahal dari kecik selalu mimpi bawak kete dgn jaguhnya,rupa2nya tu petanda susah nak lulus lesen...hmmmmmmmmm...mengeluh panjang..

Mase belajar 8jam aku selalu kena marah2 kat cikgu memandu,katanya macam budak xmengaji u..adeh77..tapi terpaksa telan. Mula2 dapat cikgu bukan main baik je,selalu puji cakap aku mudah belajar. pikat, pantas, sekali tukar cikgu lain,macam2 nye perlekeh aku,xpham betol..dia xpuas hati ler tuh!! pastu ble pre-test plak dapat cikgu laki yg muda lagi hensem plak tu,aku ni dah memang xbleh nak hadap ngn laki ape lagi,gabra xtentu arah ler. ;lagi2 dapat yg hensem macam pelakon hindustan ter...mule2 bawak kete kat jalan raya ok lagi,dah masuk pre test kat dalam mula ler buat onar, tertekan clush kuat sgt sampai kete mcm nak berlumba lagaknya. pastu kena tegur kat cikgu hensem tu,lagi la gabra,disuruh tekan brek,aku tekan minyak!!!! terkejut hilang nyawa 15saat cikgu tu ngn aku,pastu dia marah aku "awak nak mati ker!!!!???'' uishhh... aku hanya mampu senyum kambing yg hampir nak mati n cakap  "maaf cikgu,xsengaja" ..heheehhe.. pastu dia maafkan, dia suh naik bukit, aku terus konfident je naik tnpa undur,dekat parking pon ok je n 1step lagi kat 3penjuru aku tersekat n terpijak garis,dia dah mula bebel, ''kalo awk pijak mnde alah tu nti test konpem awk gagal''.. n dia cakap awk nak lulus ke xnak pre test ni?kalo nak lulus awk kena test jpj la nnti. aku angguk je, hmmm...

tiba la hari yg ngeri buat aku,kali pertama menunggu giliran yang ke-72 kalo xcilap seisi petang, step bukit aku lulus dgn konfidennya,padahal mase latihan kat situ la aku fail!!tapi aku terus gagal di bahagian parking!! n palig mendukacita aku undur terlanggar divider n jpj soh turun terus,aku selamba tanya ''saya lulus ke x?'' dia jawab dgn zalimnya ''of kos la gagal,mu xtgk ke mu langgar gpo tuh???!!!'' oppppp,gagal la ni?? macam nak nanges tapi xtau laa..balik dengan hati kecewaa..ma pon keceewa ngn keputusan aku,abah pun,,,,

kali kedua daftar test jpj,gagal lagi!!! kali ni di bahagian bukit!! jpj perempuan siap wat sign pangkah lagi n soh turun,aku dah nangis2 mase tu..pegi kat cikgu yg baik tu,dia tanya ''lin camne??'' "gagal cikgu" sambil tunduk malu dan sebak. dia datang menepuk2 bahu aku dan berkata "xpe lin,cuba lagi"

kali ketiga,cikgu tanya aku .lin nak ujian bila??aku cakap kat cikgu"saya dah fed up cikgu!!'' cikgu pujuk jangan putus asa lin,orang lain 10x pon masih gagal lagi,awak baru 2x..kena sabar la."

cikgu,adik beradik saya test semuanya lulus hanya sekali,mana nak letak muka saya?????

kali ke-3,setelah berjaya belajar 3jam dengan cikgu,saya kembali konfden..tapi keputusan,,,,,jeng jeng jeng... tetap gagal!!!! saya rasa nak cekik2 je pegawai jpj perempuan yang sombong tu, saya salah step kat bahagian parking,pastu terus dia tengking soh turun. cuma langgar sikit jer garis putih. aku cakap kat dia, puan tolong saya,dia cakap no excuse... sombongkan dia??dalam hati aku sumpah2 dia moga hidup dia susah nnti n ank2 sume keturunan dia akan gagal test kete 20 x ujian...gggrhhhhhh...!!!

KALI KE-4....OKEYYYYHHH!!! ke- 4....................................................kali ni memang redha tawakal la,semua doa selawat doa penunduk habis saya baca,solat hajat hari2...hampir setaun buat bende ni,sampai lesen L pon dah nak luput,,takotnyaaa...tapi aku tawakal kali terakhir,kalau gagal jgk aku xnak naik kete sampai mati!!!!

hmmmm...........kali ke-4...setelah usaha belajar naik kete ngn kawan,una la byk tolong,tapi mase tu xde sapa pon tau aku xlulus kete smpai kali ke 3,wat malu je kalo orang tau,sekarang klo org tau da xkisah la sebab dah power da bawak kete..ok... kali ke-4....alhamdulillah aku lulus tapi atas belas ehsan jpj laki yang hensem lagi lemah lembut tu je,kalo tak jgn harap nak lulus!!!!

KALI ke-4 aku nekad nak menggoda, ehhhh,bukan menggoda,saja nak guna kekuatan wanita kat laki..hmmm... guna teknik cair kan laki.. first bukit aku terketar2 tahan gabra,terus baca ayat penunduk sebab jpj tu perempuan,last2 lulus walaupun aku tengok garis putih xmasuk penuh..alhamdulillah..dia dah buta kerana doa aku... yang mana nak test jpj nanti ni tekniknya,bukan kekuatannya pada menggoda yer..tapi dengan doa... hmm kali seterusnya bahagian parking n 3penjuru,mujur dapat kat abang hensem yg lemah gemalai tu..bukan pondan ye,tapi lembut dalam percakapan... sampai situ,dengan tangan terketar2 saya hulur ke tangannya.& bermula la pujuk rayu kat situ.. xpanggil tuan ke encik,,terus panggil abang...wakakakakaaa...rase geli tekak waktu tu tapi taahan jer demi lesen..hakhakakkkkahkkkkkk!!!!!!!ayat ni sampai mati aku engt,ni kali pertama n terakhir aku berayat gini ''abanggggggg,,,tolong la saya..kesian la kat saya,dah 3kali saya gagal,abang bg la saya lulusss...tolong la tolong la tolong la..sambil wat muka kesian,&bekukan diri.. ni ayat syai,kwn aku yg  xlulus mcm aku jgk,dia yg ajar aku menggedik cam tu..) pastu mula2 jpj tu macam wat dono je,dia belek2 borang aku tu,sambil mata tgk kat bahagian atas yg menandakan aku betul2 xlulus sebayak 3x. hmmm..dah percaye ke bang??dlm hati...sambil bace ayat penunduk... ayat quran ye,bukan ayat bomoh...hmmm   ...abang tu pon soh aku masuk dalam kereta untuk buat ujian,aku xberganjak,,'tp abang kena janji tolong saya ye??' sambil buat muka memohon rayu..."hmm,awk masuk dulu,saya nak tengok ape yg cikgu ajar awak selama ni" n sy masih lagi membatu n cakap "tolong ye abng,abang je yg boleh tolong saya"sambil senyum paling manis untuk dia... "okie,tunjukkan pada saya dulu teknik awak tu" ,aku pon kali ni kinfiden je masuk lam kete,bace doa permudahkan urusan n doa penunduk . aku pandang dia dari dalam,pastu dia angguk2 kan kepala tanda suruh saya gerak. saya pon terketar2 ketakotan,trauma dah weiii..3x gagal kottt!!!!! last2,lepas!!dia arah aku soh masuk step 3penjuru,aku pon masuh tapi mase undur tu,aku terpijak line putih,aku tengok dia perhati je line tu,tapi dia soh aku gerak je..aku pon ape lagi ,,tekan minyak...go go gooo...keriangan...n tetibe...hoiiii!!pak cik yg jaga jalan panggil,turun jumpa jpj dulu lah!! alamak,ak gagal ke?? dalam hati.. terus ke tempat jpj hensem tu sambil senym2 yang tak jadi disebab debar sangat..aku gagal???tidakkkk...dalam hati dah meroyan...dia pon cakap"tau la lulus tapi xnak abmbil borang ke??? sign ni dulu... lega!.. "owh saya lulus ke bang??terima kasih abang..jasa baik abg saya akan kenang sampai mati,n moga anak cucu abang nti bijak2 n berjaya.. " dia???"senyum kat aku, "terima kasih. tahniiah sebab berjaya,awak berjaya atas usaha awk sendiri,bukan saya tolong." kekekeke..ye la ter cik abang...padahal aku tengok garis putih aku dah langgar n kete tergerak 2x mase 3penjuru,dia tolong xnak ngaku,tapi xpe,orang yg mcm ni la yg kita nak kan..tolong orang,bukan menzalimi,bukan menyusahkan orang. xde timbang rsa langsung..alhamdulillah,sekarang memang abah lepas aku n percaya kan aku,aku dah boleh bawak kete walaupun sampai sekarang xberapa nak yakin naik kereta bila ada orang kat sebelah...hmmm..trauma ..

Pda yang nak test memandu tu,kena berani..kalau gagal kena sabar..solat hajat dan doa..kadang2 Allah bagi kita gagal bukan sebab kita tak usaha,tapi Allah saja nak uji hamba dia sabar ke tak ngn ujian macam ni..n nak tengok hambaNya usaha utk berdoa ke x.. banyak2 kan solat hajat,baca selawat tafjiriah banyak2 hayati maknanya,aku bace sampai nanges2 sebab sebak sangat ..n amal baca surah untuk orang tunduk pada kita n kasih pada kita. Alhamdulillah..selamat berjaya.

2 comments:

  1. Share la sikit doa

    ReplyDelete
  2. Doa ape you bace? Sbb saya pon senasib dengan awak 😭😭. Agent tu siap kate "jangan putus asa" tapi dh macam down sgt dh time tu. Thank you kongsi pengalaman

    ReplyDelete

arigatO!