Pengikut setia

Monday, 16 May 2011

Janganlah sedih-sedih

Terkadang manusia harus berhadapan dengan keadaan yang sulit dan sempit. Saat itu mereka akan merasakan tekanan, serangan perasaan dan kesedihan yang berlebihan yang pada akhirnya timbullah keinginan untuk menyendiri dan jauh daripada orang lain. Mereka merasakan seolah-olah menyendiri itu boleh mengembalikan ketenangan jiwa yang telah hilang. Padahal cara seperti ini akan mendekatkan lagi diri dengan kegagalan. Tidak diragukan lagi bahawa mempercayai orang lain dapat membantu kita dalam menghapuskan kesedihan yang membebani perasaan.

Di samping itu, kita harus menggunakan waktu sebaik mungkin agar tidak ada lagi waktu luang untuk merasakan kesedihan yang membelit perasaan kita. Jangan dibiarkan waktu luang itu menghanyutkan kita di lautan kesedihan yang tidak bertepian. Penuhi waktu terluang dengan aktiviti bermanfaat yang boleh menutup segala ruang kesedihan di hati.

Berikut ini ada beberapa cara lain yang dapat digunakan untuk membantu anda dalam menghilangkan kesedihan.

Berapa banyak waktu yang telah anda habiskan untuk meratapi masa lalu? Orang yang berjaya tidak akan berlebihan dalam mengingati apa yang pernah menimpanya di masa lalu. Sebab menghabiskan waktu untuk mengingati masa lalu akan hanya menbangkitkan kesedihan. Tetapi mengingati masa lalu dibolehkan jika tujuannya untuk mengambil pengajaran, hikmah, mengambil nilai-nilai positif yang ada dan meninggalkan nilai-nilai negatif.

Anda harus aktif. Tanamkan dalam fikiran bahawa masa depan harus lebih baik daripada keadaan sekarang. Jangan habiskan waktu anda untuk perkara-perkara yang tidak berguna. Akan tetapi gunakan waktu anda untuk kegiatan yang bermanfaat agar kelak akan memperoleh kejayaan yang dicita-citakan. Setelah itu anda tidak akan pernah mengalami tekanan jiwa untuk selamanya.

Senyumlah dengan senyuman yang indah dan merekah. Senyuman yang terukir dari dua bibir yang penuh bahagia adalah nikmat daripada Allah S.W.T. Senyuman yang anda berikan boleh memberikan kesejukan pada lawan bicara dan orang yang anda temui. Senyum bukan sahaja sebagai tanda bahawa orang tersebut lembut. Akan tetapi orang yang selalu tersenyum menandakan bahawa dia berada dalam ketenangan dan kebahagiaan. Cubalah untuk tersenyum untuk setiap anda bangun tidur. Senyum dapat menjadikan hidup anda kembali cerah dan merekah. Jika anda sudah terbiasa untuk tersenyum, maka orang lain akan mudah dekat dengan anda. Sebaliknya, orang yang selalu bermuka masam akan dijauhi oleh orang lain. Orang lain tidak mahu berinteraksi, bergaul dan menjalin urusan dengan orang yang selalu bermuka masam dan wajahnya selalu menampakkan kesedihan.

Terkadang seseorang mengalami kesedihan ketika dia merasa letih dalam menghadapi tugasan dan beban pekerjaannya yang banyak dan bertimbun. Oleh sebab itu, untuk menghilangkan rasa sedih dan perasaan tertekan – cubalah relaks setelah selesai menelaah pelajaran atau setelah melakukan satu pekerjaan. Gunakan beberapa minit saja untuk mengendurkan otot-otot anda. Bersihkan fikiran dan lapangkan dada anda sebelum memulai bahagian lain dari pelajaran ataupun pekerjaan anda.

Terakhir, berusahalah untuk menikmati hasil dari tugas dan pekerjaan anda.

No comments:

Post a Comment

arigatO!