Pengikut setia

Wednesday, 8 February 2017

Cara saya buang ketagih laman sosial

Selamat pagi... Assalamualaikum.

Seusai cuti semester 1  ni agak malas nak memegang henset sehinggakan adik beradik saya memarahi saya kerana tidak pernah mengangkat telefon dan membalas mesej 2 3 patah aje, mereka bersangka bahawa saya sudah punya teman lelaki untuk hilangkan kesunyian lalu tidak menghiraukan kakak2 lagi.. Ke ke ke... Sampai begitu sekali ke? Teringat dulu-dulu saya pernah bergurau kerana saya mesej kakak2 setiap hari sehingga merajuk jika mereka tidak membalas lalu berkata, 'orang mesej ngn kakak ni time ada masa n single je, nanti kalau orang dah jumpa pujaan hati jangan harap nak tengok orang nak hantar mesej ,balas mesej pun tak hingin'... Hak hak hak...

So sekarang, bukan bermaksud saya sudah punya pujaan hati. Tetapi saya berusaha mengajar dan mendisiplinkan diri saya agar tidak 24 jam bersama henset.. Kalau dulu mak selalu tegur 24 jam saya pegang henset.. Ye la, penat melayan wassup. We chat, facebook, istagram. Blog lagii....

Sampai bila saya nak ketagih macam ni? Takkan nak tunggu lepas kahwin n akan jadi tabiat buat saya, saya tak nak jadi isteri yang mengabaikan tanggungjwab kepada suami, juga tidak mahu perhatian bakal anak-anak saya terganggu.

Cara utama saya, dengan uninstall we chat, memula ketagih la jugak, berapa kali saya install balik benda tu dan asyik post status yg sia2..lambat laun saya dah terbiasa tanpa we chat.

Bila dah terbiasa yang tu. Saya cuba untuk jauhkan diri dari post gambar kat istagram lak. Banyakkan post gambar kecik2 jarak jauh, tak pun post gambar kucing dan bayi anak saudara je, dan paling penting saya tapis balik siapa yang pernah follow saya dlu, saya block kalau lelaki yang tak dikenali.

Cara ke seterusnya bila dah terbiasa dengan istagram yang jarang post gambar, saya try facebook lak, berusaha post benda baik2, unfriends kawan lelaki yang tak dikenali. Limitkan bukak facebook.. Post bila nak post status je. Lama2 saya terbiasa.

Bila dah berjaya, saya perasan yang saya tak selalu pegang henset sangat kat rumah. Jarang angkat fon sebab fon selalu dalam laci, jarang balas mesej sebab bila dah terlampau banyak mesej wassup sampai. Jadi migrain nak baca satu2 lagi2 mesej grup, so saya buka tapi tak baca pon. Ngeh ngeh ngehhhh...

Sekarang idea gila saya datang lagi, saya malas nak topup setiap bulan, nak2 lagi tengah cuti semester dan tak de kepentingan pun. Saya sekarang tengah disiplinkan diri untuk pegang henset hanya 5x check mesej wassup or miscall setiap hari.. Teruk! Bukan ape. Saje la saya nak biasakan diri agar tak ketagih lagi dengan nset dan free kan otak dari berkecamuk fikiran, saya tak mau pasangan hidup saya nanti asyik dengan phone 24 jam. Sebab tu saya usaha ubah diri saya agar tidak ralikkk dan fokus kepada benda sia-sia.. Lagi2 sekarang banyak viral tentang pergolakan rumahtangga hanya kerana phone dan anak2 terabai kerana ibubapa mementingkan hensett semata-mata.

Ia memang memakan masa yang agak lama dan semestinya kalian meroyan sendirian bila cuba nak hilangkan ketagih laman sosial. 

Kepada pembaca. Selamat mencuba, anda mampu mengubahnya.Wassalam

No comments:

Post a Comment

arigatO!