Pengikut setia

Thursday, 26 January 2017

Kisah jodoh yang tak disangka-sangka

Salam jumaat, malas nak meroyan dekat facebook, jadi saya meroyan aje dalam blog saya, xda sapa boleh saman.. Sejak dua menjak ni suka sangat baca entry "jodoh yang tak disangka2", selalu je borak ngan kakak2 n tanya, " macam mana akak jumpa jodoh akak? Macam2 cerita yang saya dapat, first kakak cakap, dia jumpa suami dia masa pergi kedai makan, pakwe dia bawa kawan dia sekali, masa tu la proses mengeletik datang , n berjodoh la ia.. Malas nak cerita panjang..

Kisah kedua lak agak menarik.. Kakak tu citer dia jumpa suami dia masa suami dia datang nak sembur nyamuk, masa tu si laki tu datang ke arah kakak tu, n try borak2 kosong, tetibe dia mtak no. Tepon.. Akak tu bagi aje sbb dalam hati dah tersuka kat laki tu, pastu malam tu terus main mesej. Tapi sayang, laki tu mesej malam tu je, pastu terus senyap tak kata apa2, 

Akak ni dah senyap dan sedih. Mungkin aku dan xberjodoh kot. Pastu dia selalu je doa solat istikharah minta agar laki tu datang lagi sebab akak tu dah memang minat sgt2 kat laki tu,3bulan berturut2 dia berharap sampai masa dia redha n cakap. Mgkin bukan jodoh kot, tiba2 ada sorang col n cakap, rupanya laki tu muncul balik lepas 3 bulan berdiam diri. Dia siap tanya lagi akak still single or tak, n dia cakap terus terang nak kawan lebih dekat, xsampai berapa bulan pun berkawan terus laki tu cakap nak pergi rumah nak merisik n bertunang. N tak lama kemudian. Berkahwin lah merekaa.. Besttt x kisah dia? Haha..


Kisah ketiga

Ok.. Kisah ni namanya Zati, n yg laki nama dia uf. Kisah ni bermula dengan zati yang nak kawin tapi jodoh tak datang2, dia nak kawin sebab kakak dia baru je lepas kawin, dia pun macam buaya mengelupur terus gila nak kahwin juga,sebelum ni memang ramai la nak kat dia tapi selalu reject, tak tau la sebab apa. Mungkin bukan jodoh.. Kan. Nak dijadikan cerita, bulan 8 xsilap.. Tahun lupa plak, ada makcik zati ni tengah mencari jodoh untuk anak sedare kawan dia. Mak zati pun terus menawar zati, bagi gambar je. Post by email. Dulu takda wasup lagi. Pastu bulan 9 laki tu terus datang ke rumah untuk tengok zati , merisik la orang kata, bulan 10 plak si keluarga  uf ni datang lagi rumah zati n terus bagi cincin sebentuk dan kain sebagai tanda tunang, ceh. Mudah sangat. Pastu dia bincang nak kawin cepat2 xnak tangguh2 dah. Bulan 12 keputusan untuk kawin. Terus kahwin!! Fuh.. Mati katak kalau zati tu saya..kekeeke ..hanya 5 bulan perkenalan terus berkahwin.. Alhamdulillah sekarang dah ada tiga orang cahaya mata. 


Kisah keempat pulak, 

Kisah ni yang bernama Siti dan Mi.

Kes siti ni macam ni, siti ni jenis tak kisah kalau tak kahwin pun. Masa tu umur dah 24, jodoh pon tak nampak lagi. Lagi pun dia fikir sapa la nak kat dia sebab dia orangnya tak comel, jenis tak bercakap dengan laki . Dipendekkan cerita.. Siti ni suka pergi library. Dia selalu parking motor dekat library tu. Ada sorang mamat ni dia selalu juga parking motor dekat motor siti, siti plak jenis tak pandang orang, sekali sekala dia perasan laki tu, tapi siti jenis tak berperasaan. 

Satu hari, laki tu mendekati siti n tiba2 bagi sebuah buku, dalam buku tu ada nota kecil, nota kecil tu ada beritahu yang dia suka siti, ni kisah ala2 zaman puluhan kot.haha, tapi siti tak layan pun, 1 hari lagi, si laki tu datang berdepan dengan siti sendiri n mengatakan hasrat murni dia, siti tak percaya orang sebaik Mi berkenan dengan siti, orangnya segak,putih melepak, berilmu tinggi, siti plak gelap dan tiada keistimewaan pun. Tapi siti sempat la bagitahu si laki tu. Kalau betul berkenan jumpa ma abah siti, si laki tu betul berkenan dan terus g jumpa parent siti.  Kemudian, terus tunang n lpas bbrapa bulan terus kahwin.. Tak sangka la juga. Tapi ada je orang tak tengok rupa kan? Memang tak sangka la orang hensem sanggup kahwin dengan orang yg tak lawa. 

Kisah kelima

Kisah ni saya letak nama Yi dan Sya

Ok, kisah ni agak tragis la skit. Si Yi ni pernah couple dengan sorang perempuan hampir 4 tahun, tapi Allah cakap kalau dia tak nak ,benda tu takkan jadi. Mereka pon putus atas sebab si perempuan nak kawin dengan orang lain. Yi ni frust la. N memang lama dia nak betulkan balik perasaan dia. Selepas beberapa tahun, perasaan nak kawin ada balik. Dia xkisah nak kawin ngan sapa2 pun. Kawan dia tolong carikan. Bagi gambar n terus berkenalan. Kenal tak lama pun. Dia terus pergi rumah si perempuan tu untuk merisik. Kali kedua prgi utk bertunang, last tak lama kemudian. Tahun tu jugak Yi kawin. Sekarang dah bahagia dengan anak sepasang.


Kisah yang keenam plak,

Nama yi juga, si perempuan nama Nad

Kisah ni camni lak. Si yi ni kenal nad sejak nad umur 18 lagi, mereka saling jatuh hati dan berkawan. Setelah umur nad 22 cmtu la kalau tak salah. Yi ambik keputusan untuk kawin tapi nad tetibe je senyap melulu, lama dia lost contact. Umur 24 kembali berkawan. Terus niat nak kahwin tapi dihalang oleh keluarga si perempuan, yi memang tak putus asa, berdoa siang malam doa bagi pihak perempuan merestui dia, last2 hubungannya direstui. Sekarang umur nad 26.. 

Kisah lain banyak lagi tapi tak larat nak tulis, kalau sapa yang baca entry saya n rasa nak share kisah kalian, bleh la komen kat bawah ni, or kalau nak kisah awak di war-warkan dalam blog ni. Boleh emailkan kepada saya: fadhlin84@yahoo.com... nanti saya postkan kt blog ni .. Untuk dijadikan pengalaman indah. 


No comments:

Post a Comment

arigatO!